Vidljive planete u januaru 2023

U januaru možemo posmatrati svih pet planeta vidljivih golim okom. Planete su posebno zanimljive posmatračima jer ne zahtevaju optički instrument kako bi bile vidljive, osim u slučajevima kada neko poželi da primeti neki detalj na njima. Dovoljno je da približno znate lokaciju na nebu i da zatim primetite “zvezdu” koja ne treperi i znaćete da je to jedna od planeta.

Večernje planete:

Planete u januaru 2023 – foto: Stellarium

Oko 30 do 45 minuta nakon zalaska Sunca na zapadnom nebu postaje jasno vidljiva Venera, jer ne postoji sjajniji objekat na tom delu večernjeg neba. Nalazi se u sazveđu Jarac, a sjaj joj nije toliko izražen kako to kod Venere zna da bude, pa ipak je sa magnitudom od – 3,34 sasvim dovoljan da dominira nebom, pored Sunca i Meseca.

Tik iznad Venere nalaziće se Saturn i to u istom sazvežđu. Negov sjaj je višestruko manji od Venerinog pa će biti potrebno da prođe više vremena nakon zalaska Sunca kako bi bio vidjiv sa magnitudom od “svega” 1,02.

Kada posle Saturna krenemo gore i prema istoku jasno vidimo sjajni Jupiter. Nalazi se u sazvežđu Ribe sa magnitudom od -1,73. Dvogledom možemo razdvojiti 4 velika satelita ili pojedinom fotoaparatima.

Jupiter snimljen mobilnim telefonom kroz teleskop prvog januara sa Borskog jezera

U sazvežđu Bik, negde između zvezdanih jata Plejada i Hijada nalaziće se crvenkasti Mars. Ova planeta je sada najsjajnija u 2023. godini i neće biti sjajniji, jer je 8. decembra bio u opoziciji. Trenutna magnituda mu je -0,81 i biće u opadanju. Zato je dobro iskorititi ovu priliku za posmatranje.

Jutarnje planete:

Merkur na jutarnjm nebu u drugoj polovini januara – foto: Stellarium

Merkur će se nakon večernjeg pojavljivanja ponovo videti, ali na jutarnjem nebu u drugoj polovini januara, dok će 30. januara biti u najvećoj elongaciji. Pravo vreme za posmatranje za ranoranioce. Tog dana magnituda će mu iznositi 0,12, a boraviće u sazvežđu Strelac.

U januaru Mars možemo svrstati i u jutarnju planetu jer će biti i dalje vidljiv na nebu nakon 2h posle ponoći.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s