O prvoj fotografiji crne rupe u centru naše galaksije

Astronomi su uspeli da dobiju prvi “direktnu” fotografiju crne rupe koja se nalazi u centru naše galaksije Mlečni put. Slika nedvosmisleno podseća na snimak okoline crne rupe u centru eliptične galaksije M87.

Ovo naučno dostignuće je objavljeno na 12. maja na konferencijama za štampu koje su održali naučnici iz EHT (Event Horizon Telescope) i ESO (European Southern Observatory) širom sveta. Na slici se vidi užareni prsten gasa koji okružuje područije poznatije kao senka ili obrisi crne rupe, jer direktan pogled na crnu rupu naravno nije moguć. Otkriće je ostvareno pomoću globalnog niza ili mreže radioteleskopa povezanih tako da formiraju radioteleskop veličine Zemlje. Radioteleskopi su poređani na planeti od Havaja, preko Severne i Južne Amerike, Evrope, pa do Antarktika.

Taj tamni deo na slici ima prečnik oko 115 miliona km i kada bi se se centar nalazio na mestu našeg Sunca njegova spoljna ivica bi se poklopila sa orbitom planete Merkur. Supermasivna crna rupa u centru naše galaksije nosi naziv Sagittarius A* ili kraće Sgr A* i udaljena je od nas oko 26 000 svetlosnih godina.

Upoređivanje veličine senke crne rupe u galaksijama – foto: EHT collaboration

Ovde možemo uporediti veličinu senke crne rupe u centru Mlečnog puta i onu u centru ogromne galaksije M87. Kada bi se centar senke crne rupe iz M87 postavili na mestu Sunca u nju bi stao celi Sunčev sistem i ostalo bi još nešto malo mesta.

Sledi objava na tviteru i odličan video koji pokazuje lokaciju crne rupe na našem nebu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s