Prva ovogodišnja kometa čiji sjaj raste

Sredinom 2020. godine sve ljubitelje astronomije je ostavila bez daha kometa NEOWISE koja je bez problema bila vidljiva golim okom. Mogu slobodno napisati da je ta kometa bila najfotografisaniji nebeski objekat u poslednjih deceniju ili dve. Čak i oni koji pre toga nikada nisu gledali u nebo tada su slikali su je fotografisali.

Da, upravo tako, komete su uvek bile zanimljivije od većine drugih nebeskih objekata. Dinamične su, sjaj im se brzo menja, imaju rep, a često vidljiva dva, neizvesne su, da li će preživeti prolaz oko Sunca, hoće li se potpuno raspasti, ostavlljaju sitne čestice koje kasnije vidimo kao meteorske rojeve, hoćemo li ih videti golim okom…

Procena magnitude – foto: theskylive.com

A hoćemo li kometu C/2022 E3 (ZTF) videti golim okom?

Otkrivena je 2. marta 2022. godine pomoću 1.2-m, f/2.4 Schmidt teleskopa na planini Palomar. Tada je bila samo mala mrlja 17. magnitude u sazvežđu Orao udaljena od nas oko 750 000 000 km.

U perihelu, odnosno najbliža Suncu kometa će biti 12. januara, pa ukoliko opstane tokom ovog susreta trebalo bi da Zemlji bude najbliža 1. februara. U tom periodu se očekuje porast sjaja komete do magnitude +6 ili u najboljem slučaju +5. Kada su u pitanju sjajna nebeska tela kao npr. zvezde ovaj sjaj bi bio dovoljan da ih vidimo golim okom sa tamne lokacije, ali kada su u pitanju komete ne bih se oslanjao da ovu procenu i poneo bih makar mali dvogled.

Ono što je najteže predvideti kod kometa jeste njihov sjaj. Može odjednom odstupiti za magnitudu ili dve, oduševiti, a zatim se raspasti. Iz tog razloga, ove procene treba uzeti sa velikom rezervom. Takođe, na osnovu procena teško je da će nadmašiti sjaj komete NEOWISE, a svakako neće imati rep te dužine.

Kako ćemo tražiti kometu C/2022 E3 (ZTF)?

Putanja komete sa datumima – foto: Pete Lawrence

Trenutno se može posmatrati u ranim jutarnjim satima, ali kako dani januara budu prolazili kometa će imati veći sjaj i bolji položaj na nebu za posmatranje, odnosno premeštaće se na večernje nebo. Polovinom januara biće u sazvežđu Volar, a preporuka je potražiti je nakon 20. januara u cirkumpolarnom sazvežđu Zmaj dok se kreće prema sazvežđu Mali medved. Glavni orijentir za njeno lociranje kada bude bila najbliže Zemlji jeste najsjajnija zvezda pomenutog sazvežđa, dobro poznata zvazda Polaris ili Severnjača. Ovo znači da će njen položaj na severnom nebu biti dovoljno visok tako da se neće morati tražiti idealna lokacija gde neće smetati drveće i brežuljci ili brda.

Preporuka je da lokacija bude što tamnija sa što manje veštačkih izvora svetlosti, a Mesec neće praviti problema.

Putanja komete u sazvežđu Mali medved – foto: Pete Lawrence

Trenutno se nalazi u sazvežđu Severna kruna i prema podacima njenih posmatrača jasno se vidi kako jonski tako i rep prašine, dok se trenutna magniduda procenjuje oko 7,2 i lepo napreduje taj sjaj.

______________________________

izvori:

skyatnightmagazine.com/advice/comet-c-2022-e3-ztf

theskylive.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s