Otkriće vode na Mesecu i misija Artemis

Zamislimo sledećeg muškarca ili ženu, zemljanina ili zamljanku kako piju mesečevu vodu…Da, to bi bio mali gutalj za čoveka ali veliki za čovečanstvo!

Do pre nekoliko dana nismo ni razmišljali o postojanju vode na Mesecu, jer kako bi ona opstala na tako jednom suvom mestu bez atmosfere i površini direktno izloženoj Sunčevim zracima. Ipak, najnoviji podaci koje je NASA dala javnosti govore da je mnogo toga moguće.

NASA-ina laboratorija u stratosferi SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) je potvrdila, po prvi put, vodu na mesečevoj površini vidljivoj sa Zemlje. Ovo otkriće pokazije da se voda nalazi na površini Meseca, a ne samo na mesta u senci daleko od Sunčevih zraka.

SOFIA je otkrila molekule vode u mom omiljenom krateru Clavius koji se nalazi na mesečevoj južnoj hemisferi. Krater prečnika 231 km i dubine oko 3,5 km izgleda prelepo u teleskopu sa više manjih kratera u njemu poređanih od najvećeg do najmanjeg. Nikada ne propustim priliku da usmerim teleskop prema njemu ako je u trenutku posmatranja obasjan Suncem. Krater u dobrim uslovima može da se vidi golim okom ali bez optike ne može da se dočara sva njegova lepota.

Krater Clavius (odlična fotografija, ali mi je autor nepoznat)

Do sada naučnici nisu bili sigurni da li su ranije na Mescu otkrili molekule vode (H20) ili hidrosil (OH), ali sada su sigurni da tamo gore ima vode. Podaci govore da na mestu otkrića postoji voda u koncentraciji od 100 do 412 ppm što je ekvivalentno flašici vode od 0,33 l po kubnom metru tla. Poređenja radi, NASA je navela primer da pustinja Sahara ima 100 puta veću količinu vode od one otkrivene na Mesecu…verovatno su mislili na neki prosek.

Količina jeste mala, ali značajna i otvara mnoga pitanja . Odakle voda na jednom takvom mestu, odnosno kako je stvorena i kako opstaje? To su sledeća pitanja na koja će naučnici morati da daju odgovor.

Da li je voda tu dospela udarima meteora u površinu Meseca ili reakcijom vodonika sa mineralima bogatim kiseonikom ostaje da se vidi, jer to su dva moguća načina nastanka vode na Mesecu koja su naučnici ponudili kao moguće odgovore.

Voda je na Zemlji dragocen resurs, ali za astronaute je u svemiru još dragoceniji. Ostaje da se odgovori i na pitanje koliko je ta voda lako dostupna za upotrebu kao izvor. S obzirom da program ARTEMIS podrazumeva spuštanje prve žene na površinu Meseca u ovoj deceniji i formiranje kolonije sa stalnim prisustvom ljudi odgovor na ovo pitanje je od velikog značaja. Jedan od sledećih ciljeva je da se napravi mapa zaliha voda na Mesecu.

SOFIA je stratosferska opservatorija za infracrvenu astronomiju koja se nalazi u avionu BOING 747SP koja nosi teleskop reflektor prečnika 2,5 metra. Leti iznad 99% atmosferskih oblaka i na taj način smanjuje atmosferske smetnje tokom posmatranja na minumum u infracrvenom delu spektra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s