Otkrivena je nova zanimljiva kometa C/2021 O3 (PanSTARRS)

Kada napišemo zanimljva kometa misli se na kometu za koju postoji verovatnoća da bude vidljiva golim okom. Takva je i novootkrivena kometa C/2021 O3 (PanSTARRS).

Minor Planet Center je 1. avgusta objavio otkriće ove komete koja je dobila ima po Pan-STARRS teleskopu, kao i mnogo druge komete otkrivene ovim instrumentom. Teleskop Pan-STARRS, prečnika 1,8 m i koji se nalazi na opservatoriji Haleakala na Havajima, kometu je primetio 26. jula 2021. godine. Tada je kometa dobila privremenu oznaku P11ibiE.

U trenutku otkrića kometa je imala 20. magnitudu i nalazila se u sazvežđu Pegaz. S obzirom da kometa ima veoma izduženu eliptičnu putanju oko Sunca, pa najverovatnije pripada dugoperiodičnim kometama. Za sada je kometa C/2021 O3 (PanSTARRS) mali objekat kome nedostaje rep. Ipak, rep se kod kometa razvija dok se približava Suncu.

Kometa C/2021 O3 (PanSTARRS) – izvor: https://starwalk.space/en/news/new-naked-eye-comet-c2021-o3-panstarrs

Trenutno je kometa jedva vidljiva i u ogromnim profesionalnim teleskopima, ali se prema prvim analizama pretpostavlja da će, ukoliko preživi perihel, biti vidljiva golim okom ili u najgorem slučaju dvogledom. Inače, perihel je tačka u kojoj je kometa najbliža Suncu, pa je iz tog razloga najkritičnija za opstanak komete.

Kometa će dostići perihel 20. aprila 2022. godine prolazeći na udaljenosti od 0,29 AJ (1 AJ = 150 000 000 km) od Sunca, a blizu Merkura i tada će imati najveću magnitudu, procene oko 5. Zemlji će biti najbliža, ako preživi perihel, 8. maja 2021. godine na udaljenosti od 0,6 AJ, a sjaj će joj tada opasti na magnitudu od 6,8.

Ovoga puta će više sreće imati stanovnici severne hemisfere, jer se čini da kada su u pitanju komete južna hemisfera često ima prednost. Krajem aprila i u maju kometa će se kretati kroz sazvežđa Ovan, Bik, Persej i Žirafa.

Drugog maja posmartači će imati priliku da u vidnom polju od 11 stepeni vide kometu, Mesec u fazi rasta, Merkur magnitude 0.7 i rasejano zvezdano jato Plejade.

Malo je verovatno da će ova kometa dostići sjaj komete NEOWISE koja je bila velika astronomska atrakcija prošlog leta. Međutim, uvek treba naglasiti da je prognoziranje bilo čega u vezi kometa nezahvalno, ali videćemo šta će se desiti za osam ili devet meseci.

__________________________________________

izvor informacija: https://starwalk.space/en/news/new-naked-eye-comet-c2021-o3-panstarrs

Slika na vrhu: http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2021O3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s