Pogledajte kako četiri planete kruže oko svoje zvezde

Više hiljada planeta je otkriveno u poslednjih godina, a pre petnaest godina su astronomi snimili prvu direktnu fotografiju višeplanetarnog sistema kako rotira oko matične zvezde. Danas isti taj sistem ima svoj kratak film koji nam pokazuje njegovu dinamiku.

Vremenski interval na ovom snimku pokazuje četiri džinovske planete, svaka veća od Jupitera, kako rotiraju oko svoje zvezde HR 8799 tokom perioda od 12 godina. Za posmatranja u infracrvenom delu spektra korišćen je veliki teleskop Keck na Havajima.

Najbližoj planeti HR 8799 e je potrebno 45 godina za jedu revoluciju oko zvezde, dok je najudaljenijoj planeti HR 8799 b potrebno skoro 500 godina.

Zvezda HR 8799 se nalazi 130 svetlosnih godina od Zemlje, ima prečnik 1,5 Sunčevog i sjajnija je 5 puta, odnodno znatno je mlađa. Stara je samo 30 miliona godina, odnosno blizu 1% Sunčeve starosti, a koje je staro blizu 5 milijardi godina.

Kada gledamo ovakve snimke ne možemo da se setimo cene koju su nekada platili Galileo Galilej, Đordano Bruno, Kopernikovo ustručavanje da objavi rezultate rada i druge žrtve. Da, danas nam je jasno da se oko Zemlje okreće samo Mesec i po neki kamen od prirodnih objekata, ali se nekada za takvo mišljenje plaćala velika cena. Na žalost i u 21. veku postoji veliki broj ljudi kojima to još nije jasno (a odnosi se i na druge grane nauke), pa i nekim organizacijama, ali valjda će vreme ispraviti sve to.

Sledi timelapse koji obuhvata period od 12 godina:

Kako bi se ovakav snimak napravio zaslužna je adaptivna optika koja može da razvoji vizuelno ovako daleke objekte, zatim kronograf koji smanjuje sjaj centralne zvezde koja dolazi do optike, kao i softveri koji omogućavaju konačnu obradu snimaka i nama dali dovoljno detaljnu sliku onoga što vidimo.

Da ne budem lenj, potražio sam u Stellarium-u HR 8799 (V343 Pegasi) zvezdu i nalazi se između zvezda Scheat i Markab u sazvežđu Pegaz. Ono što je još zanimljivije jeste da se u skoro idealnim posmatračkim uslovima može videti golim okom sa 6. magnitudom, ali s obzirom da je takve uslove teško naći može se snimiti mobilnim telefonima ili videti malim dvogledima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s