Za android postoji veliki broj aplikacija pomoću kojih možete istraživati zvezdano nebo.

stellariumapp

Stellarium Mobile Sky Map

Međutim, većina ovih aplikacija je užasno loša za snalaženje, kao i vizuelno.

Besplatno se mogu preuzeti u velikom broju, ali naravno sa ograničenim brojem opcija. Za njih se mora doplatiti.

Pošto mi je potrebna neka aplikacija pomoću koje mogu lako i tačno pronaći objekte dubokog neba ili DSO, probao sam kupim dve aplikacije: Stellarium i Star Chart Infinite, u nadi da će ispuniti moja očekivanja.

Prvu aplikaciju sam platio 2,32 dolara, a drugu 4,97 dolara.

Nakon pretraživanja zvezdanog neba pomoću ove dve aplikacije i provere onoga što mogu da ponude došao sam do sledećeg zaključka. Prva aplikacija, odnosno Stellarium vredi svaki cent, ali i druga aplikacija je na svoj način zadovoljavajuća.

starchart

Stellarium deluje preciznije i preglednije, a veoma je sličan vizuelno kao i verzija za računar. Pruža detaljniji opis objekata i njega možete videti po želji u skraćenoj ili full verziji. Sazvežđa se lako prepoznaju, kao i zvezde u njima, a uključivanjem dodatnih opcija broj objekata koje možete locirati postaje, čini se, beskonačan.

Ali i Star Chart Infinite ima prednosti kao što su katalozi zvezda, sazvežđa, M objekata, meteorskih kiša gde jednim klikom “otputujete” na željenu lokaciju. Tu je i određen broj satelita i kometa, ali i odlično urađen 3D Explore Mode kojeg imate i u besplatnoj aplikaciji, kao i još nekih opcija.

Međutim, moj konačni utisak je da je 5 dolara za Star Chart previše i svakako je isplatljivije imati Stellarium u svom telefonu.

Ovo je preporuka ukoliko je i vama potrebno nešto slično. Jednostavno
Stellarium na androidu je zvezdano nebo u džepu. 🙂