Venera uskoro najsjajnija u 2022. godini

Venera jeste najsjajnija planeta vidljiva golim okom, ali kada dostigne svoj maksimalni sjaj tada je prava poslastica za astronome amatere. Golim okom posmatrano jedino su Sunce i Mesec sjajniji, pa je Venera idealna za takvu vrstu posmatranja, kao i fotografisanje. Kroz manje teleskope se vidi prelepi mali srp, baš kao što vidimo kada posmatramo Mesec, jedino što na Mesecu vidimo detalje na površini, a na Veneri tek kroz veće teleskope možemo primetiti manje detalje na njenim oblacima.

Venera je od 9. januara na jutarnjem nebu i od tada joj sjaj raste. Na jugaistočnom nebu pre izlaska Sunca jasno se može primetiti njen dominantan sjaj u odnosu na ostale objekte. Kao primer, ovih dana je u njenoj blizini planeta Mars, a nisko prema horizontu i Merkur. Ipak, ove dve planete malo ko i primeti kada ugleda Veneru.

Putanja Venere na jutarnjem nebu nakon marta 2022. godine i najveća elongacija u martu – izvor: https://earthsky.org/upl/2022/01/venus-greatest-elongation-am-mar20-2022-north-ottewell-e1641649409449.png

Porast Venerinog sjaja trajaće do 8. februara kada će joj magnituda iznositi (prema Stellarium-u) 4,89. To je mala razlika u sjaju u odnosu na ovo jutro kada je magnituda iznosila 4,83. Ovim sam hteo da napišem da je za astronome amatere ova razlika u sjaju gotovo neprimetna i da nije bitno kog ćete jutra posmatrati Veneru do 8. februara. Uživaćete u njenom sjaju kada god to bilo. Spavalice će Veneru gledati na večernjem nebu krajem godine.

Kada 8. februara dostigne najveći sjaj Venera neće dostići i maksimalnu elongaciju, jer to će se desiti tek 20. marta kao što je prikazano na slici iznad.

Ovako veliki sjaj Venera će dostići ponovo u julu 2023. godine. Vidljiva na jutarnjem nebu biće do početka oktobra ove godine kada će proći iza Sunca (superiorna ili gornja konjunkcija) u odnosu na Zemlju i nakon toga će ponovo postati večernja “zvezda”.


Izvor: wikipedija

Dokumentarac o Veneri:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s