Arecibo se srušio!

Radio teleskop Arecibo je svakako bio najpoznatiji radio teleskop na svetu, nalazi se u Portoriku i ima prečnik tanjira od 305 metara. “Glumio” je u više filmova i dokumentarnih emisija, a najpoznatiji od njih je film “Contact” snimljen po knjizi Karl Sagana.

Međutim, ovaj teleskop je u poslednjih nekoliko godina imao velikih problema. Dok je trajala sanacija štete koju je uragan “Marija” napravio 2017. godine usledili su drugi problemi. U avgustu ove godine je pukao jedan od kablova koji drže metalnu platformu prijemnika i napravio rupu od 30 metara u prečniku. Izgleda da to nije bilo dovoljno pa je 6. novembra pukao još jedan kabl koji se nalazi na istoj kuli kao i prethodni.

Gornja slika nakon rušenja, donja slika pre rušenja

Jedan po jedan događaj doveo je do današnjeg rušenja. Dok su inženjeri tražili način kako da bezbedno demontiraju teleskop gravitacija je uradila svoje. Otkinuti su vrhovi nosećih stubova, ali najbitnije je da nije bilo povređenih. Sada ostaje na inženjerima da rušenje ostataka privedu kraju.

Zanimljivo je svedočenje fizičara (Jonathan Friedman) koji radi u opservatoriji, ali i živi u blizini. Rekao je da je čuo glasnju tutanjavu sličnu lavini ili zemljotresu koji je nedavno pogodio Portoriko.

Verovatno će se u narednim danima pojaviti više fotografija na internetu na kojima će se bolje videti kako izgleda kraj jedne ere u radioastronomiji.

Više o dešavanjima sa ovim radio teleskopom možete pročitati u tekstovima ispod:

Radio teleskop Arecibo je ponovo oštećen

Pukao još jedan kabl na radio teleskopu Arecibo

Zbogom “Arecibo” – tužan kraj najpoznatijeg radio teleskopa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s