Šta posmatrati u novembru na noćnom nebu

Novembar je mesec kada većina ljubitelja astronomije primeti na istočnom nebu sve raniji izlazak rasejanog zvezdanog jata Plajade, a ispod njega crvenkasno narandžastu zvezdu Aldebaran i sve to u sazvežđu Bik. Zatim nakon 21 h na istoku se pojavljuje zvezda Betelgez i sazvežđe Orion, a sa njegove desne strane i sazvežđe Blizanci sa zvezdama Kastor i Poluks.

Tada su već visoko na nebu sazvežđa Andromeda i Pegaz koja zauzimaju ogorman deo neba, kao i sazvežđe Persej. Sazvežđa velikog letnjeg trougla su već na zapadu i polako zalaze. Prvo nestaje zvezda Altair i sazvežđe Orao, zatim zvezda Vega i sazvežđe Lira i na kraju zvezda Deneb i sazvežđe Labud. Ovo su samo ona najveća sazvežđe. Tu je i mnogo manjih, ali ne i manje zanimljivih sazvežđa sa velikim brojem nebeskih objekata.

Ne treba zaboraviti na Veneru nakon zalaska Sunca čiji sjaj i dalje raste, kao i Jupiter i Satrun.

Novembar

Astronomski kalendar

Za lakše snalaženje na noćnom nebu preporučujem sledeći tekst:

Upoznajmo noćno nebo (sazvežđa, zvezde, planete…)

Zimska sazvežđa lagano, sveke večeri, izlaze sve ranije. Sjajne zvezde kao što su Betelgez, Sirijus, Prokion, Rigel…čine zimsko nebo najupadljivijim, a između tih zvezda je veliki broj nebeskih objekata koje možemo posmatrati. Mali broj njih je vidljiv i golim okom. Trenutno možemo pod odličnim posmatračkim uslovima golim okom videti Double Cluster u sazvežđu Persej, galaksiju Andromedu u istoimenom sazvežđu, Colinder 399 poznatiji kao Čiviluk u savežđu Lisica na zapadu, zvezdana jata Hijede i Plejade, Veneru, Jupiter, Saturn…

Vedro nebo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s