Ponovo bljesak u Jupiterovim oblacima?

Zahvaljujući astronomima amaterima znamo da udari malih nebeskih tela u Jupiter nije nešto što se dešava ekstremno retko. Od udara komete Shoemaker-Levy 9 koji se dogodio 1994. godine ovo bi, ukoliko se potvrdi, bio 11 zabeleženi udar u Jupiter. Naravno, verovatno je da veliki broj udara nije zabeležen, jer slabiji udari bljasnu na manje od sekund, a mogu se desiti ili kada niko ne posmatra ili na suprotnoj strani Jupitera od nas.

Pre nešto više od mesec dana, odnosno 13/14 septembar pet astronoma amatera je snimilo udar malog nebeskog tela u Jupiter. Sjajan je to uspeh amatera, ali verovatno i sjajna nagrada za njihov trud. Međutim, već 15. oktobra snimljen je još jedan bljesak u Jupiterovim oblacima koji je snimila grupa astronoma predvođena liderom Ko Arimatsu sa Kyoto Univerziteta.

Udar je trajao dve sekunde i jasno se vidi nagli porast sjaj koji traje veoma kratko i zatim nestaje. Nemam podatak o procenjenoj veličini ovog objekta, ali može se pretpostaviti da je prečnika nekoliko desetina metara.

Tvit koji je postavika japanska grupa astronoma. Njihovo snimanje je podrazumevalo i vidljiv i infracrveni deo spektra:

Prema Europlanet Society 6,5 objekata prečnika od 10 m i više, koji su dovoljno veliki da ih astronomi amateri detektuju, svake godine pogodi Jupiter.

_____________________________

slika na vrhu: Twitter user @yotsuyubi21

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s