Majsko noćno nebo (+ video)

Sa zimskim sazvežđima smo se oprostili za sada, a ponovo ćemo ih videti u kasnu jesen. Sazvežđa koja su sada na nebu i koja se mogu posmatrati u zgodno vreme, odnosno do ponoći, jesu prolećna sazvežđa. Od njih se izdvajaju (od zapada prema istoku) Rak, Devica, Lav i Vaga. Možemo posmatrati i sazvežđe Škorpija nisko na jugu, Kočijaš visoko na nebu, kao i Veliki medved, Berenikunu kosu iznad Device itd.

Sazvežđe Lav i sazvežđa Devica i Berenikina kosa obiluju galaksijama koje se mogu videti amaterskim teleskopima, ali neke od njih i dvogledima. U ovim sazvežđima je i veliki broj objekata i Mesijeovog kataloga.

Zanimljivo je da Veliki letnji trougao zauzima sve bolju poziciju na nebu, a tu se nalazi veliki broj zanimljivih nebeskih objekata za astronome amatere. Ovaj trougao čine tri sjajne zvezde: Vega, najsjanija zvezda u sazvežđu Lira, ujedno je i najsjajnija zvezda u ovom trouglu. Druga zvezda je Deneb, u sazvežđu Labud, a treća Altair u sazvežđu Orao.

Pročitajte više o sledećim sazvežđima i objektima u njima:

Sazvežđe Lav

Sazvežđe Devica

Veliki letnji trougao

Veliki medved

Od planeta možemo videti sjajnu Veneru na večernjem nebu i Mars, Saturn i Jupiter na jutarnjem.

Ono što će biti posebno zanimljivo pratiti je kometa SWAN kojoj je naglo porastao sjaj, ali i ponovo porastao. Videćemo uskoro šta se tačno desilo i da li će to imati negativne posledica na njen sjaj.

Kometa C/2020 F8 (SWAN)

Video preporuka:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s